Разчетена е информацията от само един от трите мобилни телефона, които президентският секретар Пламен Узунов е предал на разследващите по делото за търговия с влияние, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

До момента на медиите бяха изпратени голям брой скрийншоти от чатове с участието на Узунов, но всичките са от устройства на обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков.

От единия телефон на Узунов са извадени регистър с обаждания, списък с контакти, електронни писма от пощенска кутия, кратки текстови съобщения, изображения, видео и аудио файлове, документи и други потребителски данни, като освен това са възстановявани и изтрити записи.

При изследването на втория телефон е установено, че заключващият код не съвпада с предоставения такъв от страна на Узунов. Същото е положението и с третото устройство, което освен това първоначално не се включвало. Вещото лице по делото отремонтирало телефона, като преди това установило, че е бил отварян и са правени опити за смяна на части.

Устройството е било донесено на по-късен етап от шофьора на президентския секретар, като според държавното обвинение то е било в автомобил от кортежа на президента.

В резултат Узунов е призован да се яви пред следовател „с цел да представи правилните отключващи кодове“. Заради обстоятелствата около единия телефон в спецпрокуратурата ще се яви и директорът на НСО.

От службата потвърдиха за bTV, че бриг.ген. Красимир Станчев е извикан като свидетел да даде показания без да уточняват кога и за какво. От службата коментираха, че е право и преценка на прокуратурата ако реши да дава публичност на свидетелски разпити.