Три производства за потенциален картел с цените на основни храни води Антимонополната комисия. Това стана ясно след ексклузивното участие на председателя на комисията Юлия Ненкова в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Проверяват се основните търговските вериги и браншовите организации на производителите на млечни продукти и яйца. Готви се и нова санкция срещу „Лукойл“ за данъчните складове.

За да отговори има ли забранени споразумения, които влияят на цените на основните хранителни продукти се проверяват всички големи търговски вериги, както и различни сдружения свързани с производството и разпространението на млечни и животински продукти. 

След серия от проверки в офисите на някой от тях вече са иззети документи и електронна кореспонденция. Няма срок кога комисията ще е готова с извод има или няма картел с цените.

Началото на проверките бе поставено още миналата година след скока на цената на олиото. В последните няколко дни Антимонополната комисия е влизала в различни офиси на сдружения и търговски вериги по подозрение, че има координирано пазарно поведение между производителите, търговците и техните обединения.

„Ние имаме съмнение, обосновано предположение, че има картелиране на цените. Това е обмен на информация, която обаче не се извършва формално, а тя се извършва между веригите и отделните стопански субекти вербално“, обяви Юлия Ненкова.

Една от проверяваните търговски вериги излезе със становище, в което заяви, че е оказала пълно съдействие.

Снимка: bTV

От Сдружението за модерна търговия, чиито членове са повечето големи хранителни вериги също коментираха, че са обект на постоянен надзор от редица държавни органи.

Снимка: bTV

Друг посетен офис е този на Националната асоциация на млекопреработвателите.

„Аз съм мека казано учуден, да не кажа, че съм ядосан, нашата Асоциация излезе пред всички медии още преди месец и половина и каза, че има ненормално увеличение на цените, но не от нас. А на база ненормални надценки, които се слагат в последното звено на веригата. Онзи ден ми затвориха офиса с една група полицаи, да ни третират като някакви наркобарони“, коментира Владислав Михайлов, председател на Национална асоциация на млекопреработвателите.

От Съюза на птицевъдите са иззети документи и кореспонденция между производителите и такава със земеделското министерство.

„Ние сме организация без стопанска дейност и не знаем с какво сме привлекли вниманието на КЗК“, посочи Ивайло Гълъбов, председател на съюза.

Само от началото на годината Aнтимонополната е събрала глоби в размер на 700 хиляди лева. 

Снимка: bTV

Очаква се да бъде наложена втора санкция на Лукойл. Първата глоба е от преди месец и е за 70  милиона лева. Причината е господстващо положение, допълват от Антимонополната комисия.