Спецсъдът остави за постоянно в ареста задържаните при акцията в петък по разследването срещу бизнесмена Васил Божков, който се укрива в Дубай. Мотивът – може да се укрият.

Славчо Марков и Веселин Балтов бяха арестувани в петък при спецакция в София и Сандански. Обвинението е за участие в организирана престъпна група за убийства и изнудвания, ръководена от хазартния бос.

Решението за постоянен арест беше взето след заседание при закрити врата и стриктни мерки за сигурност. Защитниците на двамата обвиняеми се оплакаха, че в съдебната зала не е допуснат дори и наблюдател на Софийската адвокатска колегия.

В дома Марков разследващите са открили профили и снимки на магистрати, на техните семействата, както и на висш служител в МВР. Именно подобни снимки се появиха във "Фейсбук" профила на бизнесмена с 18 обвинения преди повече от седмица. На тях се вижда как наблюдаващия прокурор по делата му Ангел Кънев е пред сградата на НАП. Имаше и неофициални данни, че именно Марков е направил кадрите.

Намерено е и неподписано постановление на Софийската районна прокуратура от 2018 година за наказателно производство за злоупотреба със средства. В него фигурира и името на Лиляна Деянова-Лилана, която също е в ареста.

Другият подсъдим, Веселин Балтов, който беше задържан в Сандаснки се е занимавал с личната охрана на Васил Божков. В жилището му в града е открит разпределен на дози наркотик. Изненадващо, днес към него не бяха повдигнати обвинения за притежание или разпространение на дрога. 

Синът на Славчо Марков, който е юрист и адвокат по делото на баща си, намекна за подхвърлени доказателства. „В дома ни се намери някаква папка, в един архив, който имаме аз и той, която никога, ама никога не сме виждали. Това е цялата инсинуация на прокуратурата“, смята адвокат Филип Марков.

Подобна теза вчера изрази и Божков в профила си във „Фейсбук“.