Държавата е ощетена с милиони от невърнат кредит, отпуснат от Българската банка за развитие. Това  твърди антикорупционната комисия. Разследващите проверяват сделката, която е за близо 150 милиона лева, като в нея участват фирми, свързани с Румен Гайтански - Вълка.

Българската банка за развитие преди дни обяви, че е продала за малко над 5 милиона лева фирмата „Пътстройинженеринг“ АД, с която е обезпечен кредит за почти 150 млн. лева.  В търга е  участвала само 1 фирма. 

„Извършеният анализ на финансовото състояние на „Пътстройинженеринг“ АД и на обезпеченията по договора за кредит показа, че продажбата на акциите му е единствен начин за събиране задължения на „Роудуей Кънстракшън“ АД“, казват от ББР.

Сделката, както и отпускането на кредита, се разследват от прокуратурата и от антикорупционната комисия. Според разследващите схемата е следната:

 

През юни 2019 г. ББР предоставя на фирма „Роудуей кънстракшън“ кредит в размер на 148,5 милиона лева. За обезпечение е предоставен договор за инертни материали от „Пътстройинженеринг“. Като основен акционер в последното дружество е „Био майнинг“.

Снимка: bTV

„Установено е, че договорът, послужил за обезпечение на предоставения от ББР на „Роудуей кънстракшън“ кредит, е прекратен седмица след подписването му през 2018 г.“, казват КПК.

В хода на разследването, казват още от комисията, става ясно и че трите дружества се управляват от лице Р.Г. По наша информация това е  Румен Гайтански – Вълка.

„В хода на разследването Комисията за противодействие на корупцията е анализирала множество договори между посочените дружества, за да установи разходването на получения от ББР кредит“, казват от комисията.

Така от КПК съобщават,  че са налице данни, според които „Био майнинг“ дава заем на друга фирма, също свързана с Гайтански -  „Кристална вода“ АД, а тя от своя страна през 2019 г. погасява задълженията на ТЕЦ „Варна“ АД към „Търговска банка“.

„Налице са данни, че времевият период, в който това е направено, съвпада с предоставянето на заем в размер на 30 млн. лв. от дружеството „Био майнинг“ АД на „Кристална вода“ АД“, пишат в позиция от антикорупционната комисия.

По това време мажоритарен собственик на ТЕЦ „Варна“ е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. На каква стойност е бил кредитът и колко точно е погасената сума – попитахме ТЕЦ „Варна“. Към този момент нямаме отговор.

Потърсихме коментар и от „Био майнинг“. Нямаме реакция и от тях. А в заключение - антикорупционната комисия твърди, че от събраните до момента доказателства, може да се направи предположение, че се касае за извършени закононарушения, които са довели до значителното ощетяване на държавата.