Раздуване на обществени поръчки при ремонти на улици в община Доспат установи разследвaне на bTV. 

Под формата на договор за извършване на допълнителни дейности общината добавя над 1,2 млн. лева за избрана от нея фирма, без да обявява конкурс.

В средата на 2015 г. община Доспат обявавя обществена поръчка и скючва договор с „Агромах” за ремонт на пътища, който включва улици в 4 села и в самия общински център. 

Само няколко месеца след това обаче се сключва договор за допълнителни дейности директно със същата фирма, без да се прави конкурс. 

По закон допълнителните дейности не трябва да са за над 50% от първоначалната стойност на договора.

Снимка: btvnovinite.bg

Общината и изпълнителят се вместват почти до ръба. Основният договор е за малко над 2,449 млн. лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Подобни добавки обаче са допустими при непредвидени обстоятелства, възникнали след сключването на първия договор и при условие, че друг не може да направи съответните ремонти.

Снимка: btvnovinite.bg

В село Барутин местните казват, че за тях няма значение колко е струвал ремонтът на улиците, защото за тях наистина е важно да не е просто кал.

Снимка: btvnovinite.bg

В близката Змейца, оказва се, не са така доволни, тъй като по думите на хората асфалтът не е качествен и шахтите не са направени.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки кореспонденцията и усилията ни от общината така и не можаха да ни обяснят какви точно са били непредвидените обстоятелства, за да се стигне до допълнителния договор.

Според бившия кмет Антим Пържанов изготвилите първоначалния проект не били наясно с терена и местата, а когато машините отишли по селата, се оказало, че трябва да се добавят улици и да се подменя канализация.

Бившият кмет отказа поканата да се срещне с екипа на bTV. Настоящият – Елин Радев, прие, но после излезе в отпуск.

Важно е да се отбележи, че старият кмет днес отговаря за финансите в общината.

„Имаме подписан договор с община Доспат, след неговото стартиране и съответно изпълнение през септември 2015 г. година сме поканени на договаряне с общината. Преасфалтиране на улици е видът допълнителни работи, които в крайна сметка са ни възложени”, коментира управителят на „Агромах” Виктор Велев. 

Според юристи обаче така категорично се заобикаля законът. „Това не са нововъзникнали обстоятелства. Това не са обстоятелства, които не е можело да бъдат предвидени”, категорична е адвокат Грета Ганева.

„Когато общината е възлагала, тя е трябвало да разполага с всички работни проекти”, допълни тя. 

Ремонтите в региона на практика се финансират от всички българи, тъй като парите са отпуснати от държавата.

На фона на допълнителните улици за асфалтиране в Змейца се оказва, че въобще не е било предвидено да се ремонтира около шахтите.

Още разкрития около ремонта на улиците в община Доспат очаквайте утре сутрин в „Тази сутрин”.