Подкуп е бил предложен на новия шеф на Българската Агенция по безопасност на храните. Информацията сподели пред журналиста на bTV Марин Николов самият той, както и заместник–министър на земеделието. Подаден е сигнал към разследващите органи.

Случаят е от 19 януари, а сигналът е подаден в Държавната агенция за национална сигурност, казва заместник-министърът на земеделието Иван Христанов.

Малко след като на „Капитан Андреево“ започва проверка на контрола над вноса  на храни от Турция, мъж е направил предложение към наскоро назначения шеф на БАБХ – проф. Христо Даскалов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Проф. Даскалов беше поканен на разговор. По време на разговора му беше предложен подкуп, за да може да си замълчи, да не прави проверки, да остави нещата както са си. Г-н Даскалов учтиво казва, че ние трябва да си свършим задълженията,  а конкретното лице му  вади една папка със сума. Проф. Даскалов, разбира се вежливо я отклонява, след което веднага отидохме в конкретната служба за подобен род намеса“, разказва заместник- министърът на земеделието, храните и горите Иван Христанов.

От януари проф. Даскалов е под наблюдение от ДАНС, в случай че получи нова оферта, допълва Христанов. Без да назове името на човека с предложението, за случая потвърждава и самият той.

Директорът на БАБХ описа пред bTV как изглежда, предложилият му подкуп: „Нормален човек, човек, който мен ме познава от 25 години бих казал. Това беше посредник, който един път ми звъня, втори път ми звъня да си поговорим, защото той е персона с много дълъг административен стаж в тази държава“.

Снимка: btvnovinite.bg

А как се контролира вносът на храни през „Капитан Андреево“, коментира началникът на кабинета на премиера през април.

„Потресаващи! Години наред там контролът се дели с частни фирми. Те прибират таксите в по-голямата част за себе си. В същото време в помещение за преглед на животни видимо  последните години там не е стъпвало и едно животно“, казва Лена Бориславова.

Засега няма доказателства дали и на кого точно е посредничил човекът, описан в сигнала до ДАНС за подкуп към шефа на Агенцията по храните.

За контрола на Капитан Андреево над храните от Турция, за бизнеса на фирмите наематели в пункта и техните сблъсъци с държавата, гледайте утре в разследване на Марин Николов в предаването "120 минути" по bTV.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!