Разширява се обхватът на фирмите, засегнати от коронавируса, които ще могат да ползват помощ от държавата при частично изплащане на заплати на служителите. Това стана ясно след днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Първоначалната идея беше само най-засегнатите сектори да могат да получават като компенсация част от заплатите на служителите от държавата. По настояване на бизнеса и  синдикатите сега и работодателите, които могат да докажат спад в продажбите с 20 на сто в резултат на коронавируса също ще могат да получат подкрепа.

Така идеята е държавата да поеме 60 на сто от осигурителния доход на работника, а бизнесът останалото.

Критики обаче има и от страна на работодателските организации, и от страна на профсъюзите - като най-общо те са в посока на това, че мярката е неработеща и са нужни още механизми, за да няма скок в безработицата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Проблемът с мярката 60 на 40 е в Закона за извънредното положение, защото вместо да се получи 60% да останат в работодателя и да покрият неговите разходи държавата няма да поеме осигуровките дължими от работодателя и с това значително се намалява действителния размер на помощта“, казва Мария Минчева от БСК.

„Огромната част от фирмите, малките фирми изобщо няма да могат да се възползват от тази мярка, тъй като няма да имат средства да доплащат 40 процента и осигурителни вноски, казва Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

Снимка: btvnovinite.bg

Тази неделя до обяд ще бъде изготвен окончателен текст на постановление на МС, който ще бъде предложен от социалния министър в понеделник да бъде одобрен от кабинета, обяви вицепремиерът Марияна Николова.