Продължава отстраняването на щетите от наводненията в Северозапада, а прогнозите са за още порои и бури в половин България утре. В ботевградското село Врачеш къщите, пострадали при потопа в понеделник, са около 100. Какви трудности срещат хората там?

Около 20 къщи в селото са силно засегнати. Домакинските уреди са вдигнати нависоко или в седят кална. Вижда се докъде е стигнала самата вода – част от стените в къщите на хората все още са мокри, а основите са подкопани.

Марин Иванов е вкъщи, когато водата нахлува на приземния етаж и го залива. „За нула време се напълни етажа. Уплаших се и не спах цяла нощ, защото се притеснявам, че водата може да пробие мазилката и тухлите. Къщата може да падне“, казва той.

Снимка: bTV

На приземния етаж вълната застига 97 годишната му майка, която е на легло. „Ама аз не мога да вървя и благодарение на него и на правнучето оцелях – те ме измъкнаха на стълбите. Седнах на един стол“, разказва и възрастната жена.

Сега половината покъщнина на семейството е на двора, а другата – унищожена. „Щетите са много, нямаме диван, нищо не може да се ползва, всичко е на вода“, обяснява баба Пръвка.

В съседна къща, разположена също в ниската част на селото, водата потича като река. „Вчера подкопа отдолу и къщата, всичко е изровено. Мислим, че е излязла реката от коритото си, ама не е излязла. Много силен беше дъждът“, казва Христо Маринов.

А дворът на една от къщите изглежда като езеро. Изпомпването на водата тепърва предстои. Кметът днес описва щетите по домовете на хората заедно с комисия.

Снимка: bTV

„Утре ще има извънредна сесия на общинския съвет и ще се внесем докладната, за да може да се прецени каква помощ да се отпусне“, обяснява кметът на Врачеш Марин Бончовски.

Някои семейства вече са направили сами диги пред домовете си, за да препречат пътя на водата, когато отново завали.

А в Берковица укрепват речното корито и почистват деретата. В помощ на наводнения град са пратени допълнителни сили на армията. Пристигат и доброволци.

Снимка: bTV

Когато водата приижда, майката на Диана Славкова е сама. „Тя не може да плува и се е изплашила за живота си. Подпирала е прозореца с ръка“, разказва Диана. И допълва: „Тука беше паднал хладилник и беше запречил тази врата. То и тука се вижда нивото – ето до тук беше.“

Стихията помита всичко. „И всъщност тя е още много разстроена - целия си живот като гледа в калта. На този етаж ѝ стояха картички, събирани цял живот, снимки, спомени, книги, всякакви лични вещи и всъщност шокът за нея е голям“, отбелязва още Диана.

Снимка: bTV

Пред дома на Камелия Каменова, военните втори ден изграждат дига. „Три камиона вече чували докараха, ето ги – в момента продължават да работят. Не знам довечера какво ще се случи и ако започне нов порой, просто не знам“, споделя опасенията си Камелия.

Местната власт не се притеснява от проверката, дали длъжностни лица са изпълнявали задълженията си по почистване на речното корито. „Всяко едно бедствие, което се е случвало в община Берковица, е било проверявано от прокуратурата и така трябва да бъде, категорична е Димитранка Каменова, кмет на Берковица. Общината обяви дарителска сметка.