Разраства се горският пожар в Родопите, който бушува втори ден. Изгорели са над 160 декара иглолистна гора в района на село Хвойна. С пламъците се борят пожарникари, служители от 9 горски стопанства, военни, доброволци и местни жители.

Снимка: Емил Кацаров

Снимка: Емил Кацаров


Теренът е труднодостъпен и от главна дирекция „Пожарна безопасност“ са поискали помощ. Два хеликоптера „Кугър“ и Ми-17 от авиобаза „Крумово“ също се включиха в гасенето.

Няма опасност за населението, каза за bTV зам.-кметът на Чепеларе Стоян Кузмов. Има нужда обаче от още доброволци.

Снимка: Емил Кацаров

Снимка: Емил Кацаров

„Ситуацията все още е критична, на места огнищата са локализирани. Низов е пожарът, което е добре. Намирам се в една местност Буково, където пожарът вече е достигнал до нас. В момента нямаме нужда от нищо освен от свежа сила. Хората, които искат да дойдат да помогнат - сборният пункт е в ДГС „Акад. Николай Хайтов“ пред горското стопанство. Има екип, който ще ги разпредели, защото имаме екипи на 6 места“, каза зам.-кметът.

Снимка: Емил Кацаров

Около 13:30 ч. пожарът се прехвърли през едната просека. Димът принуди огнеборците, горските и доброволците временно да се оттеглят. Единствено дъждът е в състояние да спре стихията.

Снимка: Емил Кацаров

Снимка: Емил Кацаров

До епицентъра на пожара се стига трудно, отнема около 40 минути с високопроходим джип и 20 минути ходене пеша, предаде кореспондентът на bTV в региона.