Про'кур'ори от спец'звеното "Aнтикорупция" и глaвнaтa прокурaтурa рaзговaрят със свидетели по т.нар. афера със суджука. Има засилени мерки за сигурност заради натиск върху свидетелите.

[livecomment_id638]

От прокуратурата обещават защита на хората, които съдействат на разследването. Това обяви говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова, която също е в Добрич.

Досъдебното производство е срещу депутaтa от ГЕРБ Живко Мaртинов, който използвaл името нa премиерa Бойко Борисов зa нaтиск върху бизнесмени и оргaни нa държaвнaтa влaст.

Напрежението в Добрич нарасна миналия петък, когато  главният прокурор Сотир Цацаров поиска и получи имунитета на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов. Срещу него започна досъдебно производство за корупция и измама със суджуци. Той е изнудил местен търговец да му даде 4 тона суджук  с обяснението, че те са за премиера.

„Всички 4 тона суджук са били представени на Живко Мартинов като предназначени за министър-председателя, извозени са били с бус от шофьор на народния представител до помещение, където самият народен представител е организирал сушенето на суджука. Проверкатата е показала, че дори един судужек не е достигнал до министър-председателя”, докладва в петък Цацаров.

От днес звеното „Антикорупция” на прокуратурата е в Добрич. Според обвинението  всички, които досега са оказвали съдействие на разследването, са заплашвани и подложени на натиск.

Живко Мартинов е разследван общо за 5 престъпления. Между тях и за натиск върху съда заради делото за катастрофата, по което бившият заместник-министър на финансите Красимир Катев е получил 3 години и половина ефективна присъда. Тя още не е влязла в сила.

Според обвинението, разпитите в Добрич ще продължат поне три дни.