Нова порция протоколи от разпити по разследването на водната криза в Перник разпространи прокуратурата. От казаното от зам.-министрите на околната среда и водите Атанаска Николова и Красимир Живков, както и началника на отдел „Управление на риска от наводнения“ Мая Дряновска се разбира, че обвиняемият бивш екоминистър Нено Димов практически сам е вземал решенията за това колко вода от яз. „Студена“ да се използва за промишлени цели и не е изменял исканията на предприятията почти до момента, в който се наложи 100 хил. души да минат на воден режим.

Зам.-министър Николова посочва, че не ѝ е известно Димов да не е утвърждавал или да е връщал за преработка месечен график на комплексните и значими язовири, като е провеждал срещи с експерти от Дирекция „Управление на водите“ без ресорния зам.-министър, макар именно той да се е очаквало да подписва промените по графиците.

„Най-напред и най-значим (приоритет) е питейно-битовият въпрос и задоволяването на населението с вода за тези нужди; следващият приоритет е напояването, едва след това идват въпросите с ползването на водния ресурс за промишлени и екологични нужди“, подчертава Николова, като спряла да отговаря за управлението на водите на 21 август 2018 г.

Тази отговорност минала към Красимир Живков. „Аз лично никога не съм утвърждавал, дори и по заместване, графици за водовземане от язовир „Студена“, така също и не съм издавал разрешителни за водовземане и водоползване на язовир „Студена“, подчертава пред разследващите той, като допълва: „Категорично министър Нено Димов никога не е искал от мен да му дам мнение или становище, които да касаят месечните графици за водовземане на язовир „Студена“.

Изменения започнали да се правят едва след 7 ноември – непосредствено преди началото на кризата в Перник.

„Искам да посоча, че аз лично никога не съм комуникирал с управителите или собствениците на „Стомана индъстри“ и „Топлофикация Перник“. Зная, че „Стомана индъстри“ е собственост на някакви гърци, а „Топлофикация Перник“ – ТЕЦ Република е на господин Христо Ковачки. Не съм имал с него нито официални, нито неофициални комуникации, не съм говорил и по телефон с него, но тук е мястото да посоча, че той е идвал в МОСВ. Не зная по каква тема и при кого е бил“, разказва Красимир Живков.

От думите му става ясно, че именно заявки на пернишката „Топлофикация“ не са били входирани в деловодителната система на МОСВ, а са идвали директно на електронната поща. За същото потвърждава и Мая Дряновска от отдел „Управление на риска от наводнения“ в дирекцията по управление на водите.

Тя разказва за неизвестен към момента детайл около водната криза – на 29 ноември м.г. служители на Басейнова дирекция проверили яз. „Студена“ и установили, че е демонтиран водомерът, който отчита излизащата от язовира вода. Обяснението било, че устройството е под наем и собственикът си го е прибрал. „Липсата на този водомер ограничава възможността за коректно измерване на водните маси, излизащи от язовира“, подчертава Дряновска.

При същата проверка било установено, че от извор Врелото е била отклонявана към Радомир вода, предназначена за яз. „Студена“.

И Дряновска, и Живков разказват и за появилите се и в медиите искания да продължава да се отпуска вода за „Стомана“, за да не спре да работи предприятието при замръзване на алтернативния му източник от река Струма. Имаше и заплахи за протести.

Разказът на Дряновска е особено интересен: „В първия или втория работен ден на новата 2020 г. ми позвъни мъж и ми се представи за изпълнителен директор на „Стомана индъстри“. Не помня името му, но той ми каза, че министър Нено Димов му е казал да ми се обади на мен лично. Искането на този човек беше да се отпусне вода за неговото предприятие“. Тя отказала.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!