Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше призован да се яви на два разпита по едно и също време - за „Барселонагейт“ и за злоупотреба с власт и корупция.

Малко преди 10 ч. сутринта Бойко Борисов се яви в Софийската градска прокуратура. Посрещнаха го симпатизанти на партията и цялата парламентарна група.

„Да изкажем подкрепа, да демонстрираме решителност против опитите на някои институции да се месят в работата на Народното събрание“, каза Томислав Дончев от ГЕРБ.

„Аз подкрепям г-н Борисов, дано има пенсии след 10 юни, да имат хората заплати“, каза Ангел Главчев, поддръжник на Бойко Борисов.

Разпитът продължи един час. След края му Борисов се обърна към симпатизантите на ГЕРБ.

„Благодаря на хората за това, че го взимат за съпричастност това, което се случва“, коментира лидерът на ГЕРБ.

Той каза на депутатите да се връщат в парламента и да вършат работа.

Последва втори разпит в Съдебната палата пред Върховната касационна прокуратура. По-късно през деня адвокатът на Борисов Менко Менков даде брифинг.

„По така нареченото „Барселонагейт“ няма никакво престъпление. Вероятността г-н Борисов да стане обвиняем по това производство е нулева“, каза Менко Менков.

Вторият разпит е по сигнал на гражданско сдружение за корупция и злоупотреба с власт, уточниха от прокуратурата. А според защитата на Борисов той е бил питан дали е оказвал натиск на членове на Висшия съдебен съвет да искат отстраняването на главния прокурор.

„Г-н Борисов не познава нито един от шестимата членове на ВСС, които са поискали отстраняването на г-н Иван Гешев и след като не ги познава, няма как да им окаже влияние“, каза адвокатът на Борисов.

Според защитата на Бойко Борисов той няма как да е обещавал посланически пост на Гешев, както обяви главният прокурор, защото подобна позиция се предлага единствено от Министерския съвет и се одобрява от президента.