Разнопосочни сигнали от ГЕРБ по Плана за възстановяване, по който чакаме 12,6 млрд. лв. Тази сутрин премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че документът ще бъде изпратен в Брюксел.

Няколко часа по-късно пред парламентарната бюджетна комисия позицията на вицепремиера в оставка Томислав Дончев беше различна. 

Изненадващо Борисов обяви във „Фейсбук“, че още на утрешното заседание Планът ще бъде одобрен от Кабинета и изпратен в Брюксел.

„Утре ще приемем и плана и ще го пратим, като искат, то не е Библия, може след това да се поправи, да се преписва, да се слага, те са гъвкави документи, това е ежедневен преговор с Европейската комисия, с хората, които дават пари“, обяви Борисов.

По-различно обаче звучеше позицията на вицепремиера Томислав Дончев пред депутатите от бюджетната комисия.

По думите му правителството ще изпрати плана за предварителна проверка, която не е обвързваща. „Тази процедура е предшестваща преди формалното депозирана на плана в Европейската комисия“, уточни вицепремиерът в оставка.

Не е ясно колко време би отнела една такава предварителна оценка.
Планът за възстановяване се превърна в ябълката на раздора в 45-ото Народно събрание. За да го представи, Борисов първо беше поканен, а след това и задължен да се яви пред депутатите. Премиерът в оставка обаче влезе в болница за операция и до представяне на пакета за 12,6 милиарда така и не се стигна.