Разнобой за антикризисното намаляване на ДДС на 9% за ресторантите и книгите, заявено от премиера Бойко Борисов. 

По-ниският косвен налог за някои браншове ще вдигне ставката за всички останали или ще повиши данък печалба. Финансовият министър Владислав Горанов изпрати тези сметки на депутатите.

В становището си финансовото министерство казва още, че по-ниското ДДС за различни стоки и услуги ще увеличи риска от данъчни измами и няма да постигне социалните и икономическите цели, тъй като няма да доведе до автоматично намаляване на цените или увеличаване на доходите на хората.

В бюджетната, правната и социалната комисия на парламента на първо четене беше подкрепен само законопроекта, внесен от депутати от ГЕРБ и ВМРО.

Той предвижда 9% ДДС за ресторанти, хотели и доставка на книги. В замяна обаче се увеличават минималните суми, на които ще се осигуряват заетите в ресторанти, хотели и туристическата дейност.

Заседанието на комисиите беше съпътствано с напрежение не само, защото останалите предложения не събраха достатъчно гласове „за“, но и заради становището на финансовото министерство, в което се излагат редица аргументи защо не трябва да се намалява ДДС, до какви загуби за хазната ще доведе това и как ще се компенсират.

„По принцип при нашата данъчна система, косвените данъци пълнят фиска, при тези ниски преки данъци, имат основание, но всичко е въпрос на внимателна преценка. За мен промяната в данъчната система трябваше да стане след един по-дълъг и смислен дебат между специалистите“, коментира Йордан Цонев от ДПС.

„От разискванията стана ясно, че има страхотен разлом в ГЕРБ – открито противопоставяне между премиера и министъра на финансите, разцепена е и групата. И някой ще трябва да си ходи, тъй като господин премиера е много сериозен политик каза, че който не е съгласен с 9-те процента, да си ходи и ще си ходи някой дали всички заедно или само един министър не знам“, обяви Румен Гечев от БСП.

По думите на Евгения Ангелова от ГЕРБ всички от партията са гласували единодушно в подкрепа на законопроекта.

По време на бюджетната комисия коалиционният партньор Валери Симеонов заяви, че ще разговаря с премиера Бойко Борисов заради отхвърлянето на предложенията на неговата група, които са били предварително одобрени на коалиционен съвет. И заяви, че „нещо куца в коалицията“.