Служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и главният прокурор Иван Гешев си размениха реплики за записите, които прокуратурата пусна преди дни.

На пресконференцията през седмицата прокуратурата показа списък с имена и аудиозаписи, в които се обсъжда как да бъдат махнати началници в полицията и главният прокурор. Оттам обясниха, че разследването е от 6 месеца, а за отстраняването на висш полицай са предлагани 400 000 евро.

Вчера служебният вътрешен министър каза в телевизионно интервю, че не участва „в този филм“. Днес Демерджиев допълни, че в министерството няма информация за заплахи.

„Ако в МВР има подобна информация, ние действаме веднага и второ бихме направили всичко, за да защитим всеки един гражданин, в това число и магистратите, в това число и главния прокурор“, каза министърът.

Той поясни още, че акцията е на ДАНС и прокуратурата: „Полицията се включи в тази акция – в  действията по претърсване и изземване, които бяха извършени на финала на акцията“.

В интервю за БГНЕС главният прокурор Иван Гешев подчерта, че „филмът може да стане сериал“.

„Не може да е филм – да  се предлагат 400 000 евро за отстраняване на висшестоящ полицай, а ти си министър на вътрешните работи. Аз не мога да възприема това като филм, ако използвам тази лексика, а може би това изказване се дължи на това, че той не е запознат с разследването, защото разследването се извършва не от разследващи полицаи, а от следователи и с доказателства, като мога да го уверя, че ако използвам неговата стилистика, наистина може да стане сериал“, предупреди главният прокурор.

Според Гешев в аудиозаписите има и по-интересни части.