В сърцето на Троянския балкан, в малкото село Черни осъм е единственото в България общообразователно училище за планински водачи. В него децата се учат на самостоятелност, отговорност и уважение към природата.  

Наричат го различното училище. Децата тук също са различни. Наред с математиката, българския език и географията, учениците в село Черни осъм се учат на любов към природата.

Часът е 8 сутринта. Ангелина и Иво имат часове по спелеология, алпинизъм и ориентиране в планината.  

„Всеки ученик, който е дошъл, е заобичал планината. Не мога да го нарека училище, не мога да го нарека и учене. Защото училището ми е като втори дом. Планината просто ни влече, защото както тя е природа, така и ние сме природа”, казва Ангелина Йозова.

“Учат ни да бъдем по-отговорни, по-самостоятелни, по-ориентирани и да бъдем по-уверени в себе си”, допълва тя.

Ангелина е сигурна, че в Черни осъм ще получи най-добрия старт в живота, защото тук се учи да следва мечтите си. И не намира за необичайно момиче да бъде планински водач.

Снимка: btvnovinite.bg

Вторият час е по спортно катерене.

Иво Тодоров попада в Черни осъм преди 15 години - като ученик, а днес преподава наученото за скалното катерене на следващото поколение планински водачи.

Казва, че да погледнеш света отгоре е незаменимо изживяване.

„Адреналинът се качва много, особено когато минаваш маршрут за пръв път”, разказва Иво.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-важният урок, на който учи децата, е да се държат като хора един с друг. „Защото в момента обществото е такова, че никой не забелязва другия какво прави и защо го прави. Просто ги карам да са задружни, да си помагат”, отбелязва Иво.

Преди да посвети живота си на преподаването, Иван Мутафов е бил алпинист.

Носи планината в сърцето си, а любовта към нея е ключът за успеха на всеки ученик и преподавател в Черни осъм. Но природата не трябва да се подценява.

„Планината винаги ни учи как трябва да се отнасяме. Когато сме самонадеяни, ни показва, че това не върви”, заявява Мутафов.

Учи децата да бъдат безстрашни, но дисциплинирани. „Използвам точно този страх и после той сам изчезва. Защото човек, ако не се страхува, трябва да е луд”, смята Иван Мутафов.

Децата идват в училището от цяла България.

За 17 години като преподавател в Черни осъм Полексения Динкова помни имената и историите на всички ученици.

 „Толкова много обичам училището! И смятам, че е различно точно с взаимоотношенията, които се създават между учениците, между учителите - ние сме големи приятели. Ние сме с децата в планината, на Балкан, на лагери, на ски. И те виждат, че след като ние заедно с тях се мъчим да катерим Ботев или Мусала, или Мальовица, значи ние не сме по-различни от тях и това някак си ни събира и ни сближава”, Полексения Динкова, учител по български език и литература.

Тя допълва, че Балканът учи на дисциплина и променя децата, учат се на самостоятелност,  отговорност и на взаимопомощ.