"Имаме желание до осигурим възможност за по-добро лечение на пациентите с COVID-19, без да се налага да влизат в болница".

Това каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров в един от триажните центрове в столицата, където се преглеждат хора със съмнение за заразата. Целта е да се намали натискът към болниците и личните лекари.

Той обясни, че към момента пандемията е под контрол. Броят на болните и на заразените не е толкова голям и към днешна дата не се налагат нови мерки. 

„Насочваме усилията си към тези COVID зони. В страната има разкрити 39 такива. По наши планове трябва да има разкрити поне 150 в страната, равномерно разпределени географски. Така пациентите ще имат възможност да получат клинични прегледи, лабораторни изследвания, рентгенови снимки и да им бъдат предписани безплатни лекарства, ако имат необходимост да се лекуват у дома“, каза Кацаров. 

По думите му пациенти с леки или средно тежки симптоми ще могат да се възползват от услугите на въпросните COVID зони. „Ползите са, че така няма да се смесват потоците с другите пациенти. Ще спомогне да намалим натиска върху болниците“, допълни той. 

На пациентите в средно тежко състояние ще бъдат безплатно предоставяни устройства за измерване на сатурацията, така че да могат в домашни условия да следят състоянието си, като след излекуване ще ги връщат на COVID зоните, за да ги предоставят на други пациенти. 

Всяко лечебно заведение ще получи апаратура за около 50 хил. лв. за оборудване на COVID зона.

За преглед в COVID центровете не е нужно направление от личен лекар, достатъчно основание са симптоми на заразата или съмнение за такива. Здравнонеосигурени хора няма да се връщат.

Съществуващата COVID зона в 12-то ДКЦ в столичния квартал "Люлин" беше дадена като добър пример.   

"Работи непрекъснато. За съжаление се увеличават случаите. Но по-мало са тежките, в сравнение с предишните вълни", уточни управителят на консултативния център д-р Васил Василев.