Кражба на електроенергия разкриха служители на ЧЕЗ Разпределение България със съдействието на полицията. Това съобщиха от пресцентъра на ЕРП-то.

Кражбата е осъществена чрез директно присъединяване към електромерното табло на кабел с голяма мощност.

Става въпрос за нова и модерна сграда в столицата на бул. „България“. Чрез кабела за месец са отклонявани 35 хил. киловатчаса електроенергия на стойност около 7000 лева. Това е месечната консумация на около 70 домакинства.

Присъединението е използвано за захранване на бойлери, на климатичната система на сградата и на общите ѝ части, установиха разследващите. С цел да прикритият нарушението, извършителите са прерязали кабелите под напрежение, предизвиквайки късо съединение и прекъсване на електрозахранването за цялата сграда.

По този начин те са застрашили не само своя живот, но и сигурността на живущите в нея и нейните ползватели. По случая е заведено досъдебно производство.

„Кражбите на електроенергия ощетяват не само дружеството, но и коректните клиенти и представляват опасност за здравето и за човешкия живот. Нашите служители и полицията работят усилено за разкриване на незаконните присъединявания”, коментира Филип Йорданов, ръководител „Нетехнически загуби“ в „ЧЕЗ Разпределение България АД.

От ЧЕЗ допълниха, че през миналата година са установени 6672 нарушения, а от началото на годината до края на март месец са разкрити1551кражби