Кой плаща сметката за ток, когато някой друг иска да си я спести? Защо профилът на тези, които съвсем явно и безпардонно крадат ток, се променя и прелива все по-често във кварталите с висок стандарт на живот?

В крайна сметка, колко струват те на държавата и на нас - обикновените потребители?

Оказва се, че бизнесът, а не толкова битовите потребители се тези, които извършват най-много посегателства.

Кражбите на ток водят до лошо качество на услугата, казват от ЕРП дружествата и предлагат драстични мерки за наказание – присъди като за тероризъм, защото нарушенията застрашават националната сигурност.

На проверка

Екип на енергото в Монтана инспектира няколко адреса в последния работен ден на седмицата.

Първият обект от проверката е закусвалня в центъра на града – в него не са открити нарушения.

При евентуално вмешателство, най-често се нарушават пломбите и стикерите на електромера, но има и по-невидими манипулации.

Снимка: btvnovinite.bg

На подобни проверки задължително присъстват и представители на Федерацията на потребителите като свидетели, защото при нарушения виновните отказват да подписват протоколите.

Снимка: btvnovinite.bg

Другият адрес е в жилищен блок. Проверява се консумацията на ток в един от апартаментите. Според електромера такава няма, но енергия към жилището тече.

Снимка: btvnovinite.bg

Устройството измерва моментна консумация от около два киловата. Нарушителят първоначално отказва да бъде сниман, но после ни кани в дома си. Разказва, че е отрязан от мрежата преди години заради натрупана сметка от квартирантка. Тя се изнесла но не платила, а той не бил в състояние да погаси дълга.

Снимка: btvnovinite.bg

Нарушението се установява и чрез присъствието на полиция. Документирането на подобно нарушение отнема доста човешки и институционален ресурс.  

Снимка: btvnovinite.bg

Все още най-тежките райони за инспектиране и с най-много кражби на ток, остават ромските махали във Видим и Лом.

Мнението на експертите

Темата в студиото на „Тази сутрин” коментираха Николай Николов – член на УС на Електроразпределение - Север, „Енерго-Про”, Емил Георгиев – изп. секретар на Федерация на потребителите и Пламен Младеновски – дир. на дирекция „Електро и топлоенергетика” – КЕВР.

Статистиката показва, че редовните потребители на електроенергия плащат повече, в сравнение с тези, които крадат ток.

„За регулирания пазар на нашата територия, за битови клиенти, цената е около 20 стотинки при редовна тарифа от 23 стотинки или редовният потребител плаща с 3 стотинки повече ”, коментира Николов.

По данни на ЕРП-тата, през 2018 г. има установени 11 500 случая на кражба на ток, за които загубите са над 60 млн. MWh.

„Регулаторът всяка година определя пределна стойност на технологичните загуби и всяко надвишаване е за сметка на електроразпределителните дружества”, коментира Младенски.

Емил Георгиев заяви, че за загубите плащат коректните потребители, но точният размер на сумите трудно може да се определи, но цифрата за трите енергоразпределителни дружества на година е около 10 млн. лв.

„Ако кажем, че 10% от електроенергията е технологичен разход, половината от тях наистина е такъв, а останалите 5% са кражби. Миксът на цената е сложен, но реално сумата се плаща от всички потребители”, каза Николов.

Какъв е профилът на хората, които крадат ток – вижте във видеото.

"Чети етикета с Биляна Гавазова" е потребителската рубрика на "Тази сутрин" по bTV, която представя в дълбочина актуални теми за качеството на стоки и услуги, условията на пазара на труда, социални и образователни проблеми. Рубриката се ползва с висока степен на доверие и за кратко време се превърна в запазеното място в българския ефир за защита правата на потребителите.