Разхлабват противоепидемичните мерки в София. Това реши на днешното си заседание Областният кризисен щаб. От понеделник, 14 февруари, всички ученици в столицата се връщат присъствено в клас. В момента те са на ротация – част от класовете са присъствено, другата част онлайн.

От понеделник също се възстановяват и плановите операции и прием в болници. 

Тази нощ  заведенията за хранене и развлечения могат да работят законно и след 22 ч. Точно в полунощ отпада вечерният час за тях, така че след това могат да работят. Остава обаче ограничението за до 50% в капацитета им. Мерките в столицата се разхлабват заради намаление на заболеваемостта, обясниха властите. 

Реакцията на заведенията

Емил Коларов от Съюз на заведенията в България обясни, че протестно и досега ресторанти и кафета не са спазвали вечерния час: „Той като цяло не трябваше да бъде въвеждан. Те нямаха друг избор или трябваше да спазват ограничението и да фалират веднага, или да не го спазват и да им се пишат актове, да ги обжалват и да се опитват да работят".

От полунощ вечерният час отпада, но остава ограничението заведенията да работят с до 50% от капацитета си. Нещо, което секторът също настоява да отпадне. 

Реакцията на учениците

От понеделник пък всички ученици в града се връщат присъствено в клас. Данните показват, че преди седмица болните от COVID-19 деца са били 452, в неделя броят им спада на 54.
Малко повишение се наблюдава в първите два дни на тази седмица.

„Въпреки това леко повишение при децата, решихме да ги върнем в училище, знаете, че освен COVID имаме и грип, който е нормален за този сезон, все пак решихме да ги върнем в училищe", каза Иван Кючуков, Областен управител на София.

Тестването на учениците остава, така че присъственото обучение ще е при това условие.
Изключение се прави за тези, които имат сертификат. Училищата твърдят, че необходимите тестове са набавени, а организацията – осигурена. 

До следващата сряда ще се следят внимателно данните за разпространението на вируса в столицата. И при необходимост - мерките ще се променят. Като се затегнат или като се облекчат още.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!