На 1 юли ще стане ясна окончателната цена на парното и топлата вода. Очаква се поевтиняване с 15%, въпреки искането на топлофикациите за драстично повишаване.

Енергийният регулатор проведе общественото обсъждане за новите цени на топлинната енергия неприсъствено. Омбудсманът Диана Ковачева се включи във видеовръзка и възрази срещу начина на ценообразуване. Първоначалните изчисления сочеха за средно увеличение от 20% за следващия период , но енергийния министър ги определи като спекулативни.

Според КЕВР цената на топлинната енергия за следващия ценови период ще е с 15% по-ниска. Дружествата искаха 43-процентов скок.

Омбудсман(и) в атака

Общественият защитник разкритикува наредбата, която предвижда ежемесечно променящата се цена на природния газ да се отразява върху сметките на гражданите само веднъж годишно: „Така гражданите ще кредитират топлофикациите чрез заплащане освен на прогнозна потребление, и на прогнозни цени. Възразявам срещу това!“.

Липсват доказателства ченамалението на цената на газа е отразено от  1.06.2020 тя е с 52 % по ниска. Енергийния регулатор обоснова прогнозните цени с това, че се формират за бъдеще време и намалението на цената на газа със задна дата нямало връзка с бъдещите цени на топлинната енергия.

В дискусията се включи и бившият омбудсман Мая Манолова, която възрази, че при общественото обсъждане не са допуснати граждани и поиска то да се проведе след като КЕВР обяви коригираните миналогодишни цени за топлинната енергия след като цената на газа беше намалена: „Ще се стигне до смешни ситуации (…) Некоректно е да се правят разчети на цената от миналата година – макар и да са плащали по тази цена, а тя тепърва ще се определя от КЕВР“.

Оглавете КЕВР вие, тогава!

Спорът дали цената на топлинната енергия ще се увеличи с 20% или ще намалее средно с 15 % средно за следващата година провокира премиера да поиска смяната на енергийния регулатор, чийто мандат е изтекъл. Днес председателят отправи предложение към бившия омбудсман да стане председател на КЕВР. 

„Не сме обслужвали никой в енергийния сектор и това го казвам най-отговорно“, заяви Иван Иванов.

Комисията ще реши окончателно за цените на парното и топлата вода на закрито заседание на 1 юли.