В парламента темата за новия стар бюджет влезе извънредно в дневния ред и предизвика нови спорове. Въпреки че вчера депутатите се съгласиха на първо четене да удължат действието на настоящия бюджет и той да е в сила и през 2023 г., днес като извънредна точка народните представители пак се скараха на тема пари.

Причината е поисканата от страна на “Продължаваме промяната” декларация, с която Народното събрание все пак да задължи служебната власт да внесе нов проект на бюджет. Според ГЕРБ-СДС това не трябва да се случва, защото вече има решение на парламента.  

"Продължаваме промяната" и БСП възразиха срещу решението план-сметката от тази година да действа и догодина. 

Снимка: БГНЕС

“Колеги, това е безотговорно. Оставяме държавата абсолютно на автопилот”, заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че въпросът е социален, защото се замразяват доходи - пенсии заплати. 

Двете формации настояха служебната власт все пак бързо да внесе нов проект на бюджет. Подкрепа дойде и от "Демократична България" - с нова идея. 

“Трябва са се промени конституцията и да се премахне служебното правителство. Служебният кабинет на Румен Радев нарушава закони и никой нищо не може да прави”, каза съпредседателят на “Демократична БългарияАтанас Атанасов.  

Удължението на Бюджет 2022 вече е факт, напомниха от ГЕРБ-СДС. И видяха друг шанс. 

“Ако има кабинет до края на година - не пречи да се внесе бюджет в началото на февруари”, смята Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Снимка: БГНЕС

Спорът за пари прерасна и в скандал за това - трябва ли служебният премиер да проследи дебатите в пленарната зала. 

“Министерският съвет до такава степен се е самозабравил, че премиерът и финансовият министър не са тук”, каза Асен Василев

Подмятане на реплики имаше и за това дали е нужно дебатите да се излъчват по обществената телевизия. 

Снимка: БГНЕС

“В момента тече и световно първенство по футбол “, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.