Отново разделение по темата как да отпадне българското вето върху еврочленството на Северна Македония.

Според ГЕРБ френското предложение е добро и трябва да бъде прието. На трибунка в НС председателят на ПГ Десислава Атанасова каза, че ако външната комисия свика днес заседание, утре партията на Борисов ще бъде в пленарна зала.

Коментар за Северна Македония направи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Всички на Балканите очакват това. Ние решихме да дадем зелена светлина на РСМ и очаквахме без игрички и хитрости това да влезе в пленарна зала. Това е важно“, каза той.

От „Има такъв народ“ остават с непроменена позиция.

От „Възраждане“ обвиниха съпредседателя на „Демократична България“, че е водил разговори с френския посланик у нас. „Никой няма право, дори и министър, без мандат да води разговори с представители на друга държава“, смята председателят на партията Костадин Костадинов.

От БСП останаха резервирани към подхода за вдигане на ветото. „БСП няма да подкрепи каквото и да е предложение. Това не значи, че българските граждани не трябва да бъдат информирани“, каза Георги Свиленски.

Междувременно реакция и от Скопие – Северна Македония все още не е получила официално предложението на Франция, а вече четири партии в коалицията обявиха оттеглянето си от правителството, ако то бъде прието.

Късно снощи стотици се събраха на протест срещу френското предложение. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ смята, че трябва да се проведе референдум, за да могат гражданите да решат бъдещето на РСМ.

Премиерът Димитър Ковачевски заяви, че историческите въпроси не могат да бъдат критерии при преговорите.