Расте недоволството от новите правила, по които ТЕЛК оценява уврежданията. Всеки пети над 16 години, който е преосвидетелстван по тях, е ощетен. Новите правила, по които ТЕЛК оценява уврежданията, са в сила от половин година.

Един от пет преосвидетелствани над 16-годишна възраст е ощетен. Подкрепата за част от тези хора е намалена – говорим за пенсия, помощи.

Друга част пък изцяло са отпаднали от системата, губят тази подкрепа. Почти същата е ситуацията и при децата с увреждания. В ход е редакция на правилата. Неправителственият сектор иска промени, които да "облекчат" рестрикциите.

Първите стъпки като музикант Георги прави с пиано, а след това с барабани. През 96-та, при падане от 6-ия етаж, остава обездвижен за дълго.

"Бяха ме отписали дали ще просвиря отново, но аз съм упорит и пак се качих на сцената, но естествено малко по-трудно, имам проблеми, целият бях натрошен – прешлени, крака, бедра, кракът ми, имам скъсяване на единия", разказа Георги Милев.

В последното си решение ТЕЛК орязва процента трайно намалена работоспособност на Георги – от 52 на 20. Това автоматично го изхвърля от системата на подкрепа. Губи инвалидната си пенсия.

"Как оздравях след 22 години, аз по-зле ставам. Заради фалшивите телкове орязаха тези, дето са си баш болни", коментира Георги.

Неправителствените организации предлагат промени.

Ако човек е с няколко увреждания, които носят поне 50%,  към процента на основното да се добавят 20% от сбора на останалите. Ако пък останалите носят под 50%, но са в следствие на основното – да се добавят 10% от сбора им.

„Този процес е бавен, труден, изисква много корекции в движение", каза Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите.

Здравното министерство дава заявка до 2 месеца да е готово с корекциите, а след това хората отново да минат през ТЕЛК.

Проблеми и с новия Закон за хората с увреждания – живеещите в чужбина остават без помощи, а част от хората с над 90% ТЕЛК с чужда помощ получават по-малко от нужното, твърдят неправителствени организации и настояват за среща с премиера.