Расте броят на хоспитализираните с COVID-19. За последното денонощие те са 1222-ма. От тях в тежко състояние и в интензивни отделения са 108 души. 782 са новите случаи на COVID-19 за последното денонощие при направени над 18 хиляди теста. Положителните проби са 4,3% от направените тестове. Излекуваните са 217, а 18 души са починали. Това сочат данните на Единния информационен портал за коронавируса.

По данни на СРЗИ до 16 ч. вчера най -много настанени COVID болни в столицата има в болниците "Света Анна", Инфекциозна болница и „Пирогов“. В Университетската болница ''Света Анна'' са настанени 60 пациенти с коронавирус. Инфекциозното отделение в момента е пълно, а отделението по Пулмология към Клиниката по вътрешни болести е обявено за COVID отделение. 

Ангел е сред преболедувалите, които постъпват в болница в средно тежко състояние, но успява да пребори болестта. Обмисля да се ваксинира до месец.

„През ноември месец ме хоспитализираха за 13 дни. Там се грижеха изключително добре за мен. След това около месец-два се възстановявах, докато не се излекувах, той си е коварен и много трябва да се внимава с него“, каза Ангел Стойков.  

Според плана за справяне с епидемията от COVID-19 заетите легла се очаква да са 9000 при последно 4 ниво на заболеваемост или когато броят на новозаразените през последните 14 дни е над 500 на 100 хиляди.

В тази столична болница са открити 14 легла за COVID пациенти, от тях 11 са заети.

„Нашата болница има пълна готовност. Ние работим и почти сме запълнили капацитета. За съжаление, за миналото денонощие двама са починали. В почти пълния брой от случаите заболяват тежко и почиват неваксинирани“, съобщи д-р Иван Колчаков, член на ръководството на УМБАЛ ''Софиямед'' и анестезиолог.

И ваксинирани можем да се заразим с COVID-19, като можем изобщо да не се разболеем или да го прекараме много по-леко, казват специалистите.

„Три седмици поне след втората доза ние вече сме защитени, и то сравнително добре. В Съединените щати на ниво 603 000 проучвани смъртни случаи се оказало, че  99 на 100 от тях не са били имунизирани“, заяви акад. Богдан Петрунов, имунолог и председател на експертния съвет по алергология към здравното министерство.

„Хора, които са ваксинирани, но са се разболели много тежко, това са единични случаи, в Израел са няколко десетки на фона на милиони души население. Това са почти винаги хора с автоимунни заболявания, хора болни от рак с тежка терапия, включително и трансплантирани хора“, обясни д-р Аспарух Илиев, Ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Университета в Берн.

Медицинските специалисти са категорични – ваксинацията гарантира по-леко протичане на вируса и това е единственият начин да се преборим епидемията.

Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването. Ваксините, които са одобрени до момента, се очаква да осигурят защита и срещу новите варианти на COVID-19. Наблюденията върху развитието на четвъртата вълна в други държави показва, че заболяват предимно неваксинирани. Смъртните случаи в 99% са констатирани при неваксинирани хора, казват от Министерството на здравеопазването.

Междувременно с цел да не се допусне претоварване на болниците, а приложените мерки да са максимално гъвкави, министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров отново поиска актуализация на бюджета.