Собствениците на къщите за гости ще могат да използват домашно приготвени хранителни стоки. Това предвижда внесеният от правителството проект за промени в Закона за туризма.
Данните сочат, че през последните години интересът към селския туризъм расте. Почивка в отдалечена от шумния град къща предпочитат както българи, така и чужденци.
„Български туроператори, които са водили чуждестранни групи, специално с желание да бъдат настанени в случая в село Арбанаси - да бъдат по-отдалечени от града, на чист въздух и да опитат българска храна”, обяснява София Божкова, туристически информационен център - Велико Търново.
По сега действащия закон къщите за гости нямат право да предлагат храни, приготвени от произведените в личните им стопанства плодове, зеленчуци, месо.
Изискванията по Закона за храните са пагубни най-вече за районите, в които основният поминък на хората е селският туризъм. „Някога като кажем, че не предлагаме храна, казват - ами съжаляваме, ние затова сме дошли - да бъдем на село и да опитаме от вашата кухня. Всеки вече търси по-различното - екологично чистото, което е произведено в градините на село и не купените неща, които навсякъде могат да бъдат по пазари и по големи вериги магазини”, коментира Николина Ангелова, управител на къща за гости в Еленския балкан.
През 2015 година се предвижда да отпадне категоризацията за ресторантите, която се измерва в брой звезди.
„При нас категорията е две звезди. Значи не можем да вдигнем категорията по простата причина, че не можем да спазим изискванията. Тук имаме затруднения с набавяне на качествен персонал и не можем да си набавим качествените готвачи със съответните изисквания”, пояснява Савка Рулцова, управител на двузвезден комплекс, гр. Елена.
С изменението в закона се предвижда още облекчаване на режима и намаляване на сроковете за регистрация на туроператори и туристически агенти.