Ръст на ваксинираните учители и на ученици, след въвеждането на зеления сертификат. За седмица близо 2% от педагозите в страната са се имунизирали. Така, малко над 38% от всички в системата са се имунизирали. 

Кога ще има от безплатните щадящи тестове за деца, ще стане ясно вероятно в петък. 

Психологът в 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ Дафина Йотова е преболедувала COVID-19 през февруари и въпреки че има антитела, днес си е сложила от еднодозовата ваксина на „Янсен“. Причината не е само, за да бъде допусната до работното си място, когато зеленият сертификат стане задължителен за педагозите.

„За мен е важно средата, в която работя да е безопасна. Първо за децата, по някакъв начин да успокоим тази тревожност и притеснение на родителите също, и да запазя колегите около мен, които още на са преболедували“, уточни Йотова. 

В 23 СУ в столицата половината от персонала има зелен сертификат. Останалите учители ще бъдат тествани два пъти седмично. Директорът Нина Чанева, че на място има медицински персонал и служителите не е нужно да се редят на опашки за тестове.

Покачване има в броя ваксинирани деца – от 3,92%, те вече са 4,71%. В училищата се обмисля организацията, докато чакат да бъдат снабдени с щадящите тестове.

„Общото мнение на педагозите е, че не бива да се случва тук в училището и не бива да се случва от учителя. Моето виждане е, че това трябва да е дейност на родителя. Той да го получи предходния ден, да го направи на детето и да го доведе на училище, ако е негативен“, заяви Чанева.

Най-много ваксинирани учители има в София и Пловдив, а най-малко са във Видин и Габрово.