Училище в България е със 100% процента ваксиниран персонал. Става въпрос за учителите в село Малко градище, община Любимец. Дава ли обаче сертификатът шанс на учебното заведение да продължи присъственото обучение, ако в общината преминат към онлайн форма?

В училището в Малко градище учат 58 деца. То е защитено като образователна институция, а от скоро има и зелен сертификат за  безопасна здравна среда.

„Всеки един от нас се е сблъскал, дали лично, дали чрез свой близък, с вируса. Нямаше много време за мислене. Ние единодушно с колегите решихме, че трябва да бъдем ваксинирани, за да продължим напред“, каза директорът на училището Таня Тошева.

Не за всички в училището решението да се ваксинират е било лесно.

„Този въпрос за и против ваксинацията създаде парадокс и в семейството. Дъщеря ми със съпруга и са лекари, така че те са за ваксинирането, твърдо. Докато другата страна е синът ми, който с приятелката си по-скоро са антиваксъри“, споделя началният учител Елисавета Тодорова.

В крайна сметка доводите за ваксината в училището надделяват.

С 210 болни на 100 хиляди население, община Любимец, в която се намира училището, все още е далеч под прага за въвеждане на дистанционно обучение. Но ако се стигне до там, зеленият сертификат не дава предимство на учебното заведение, казват здравните власти.

„100% процента ваксиниран персонал за самото училище е добре. Виждате в последно време доста от учителите са положителни, но в случая не знаем какви са, какво е състоянието на децата, така даже и да са на 100% ваксинирани, те ще бъдат поставени при същите условия както и другите училища, спрямо заповедта на министъра“, коментира д-р Соня Димитрова, директор на РЗИ-Хасково.

Другите мерки като дезинфекция, дистанция и маски в клас също  са задължителни и при 100 % ваксинирани учители.