Експерти очакват увеличение между 8 и 9% на пенсиите догодина

Линията на бедност през 2025 г. също се увеличава

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  20:11 ч. 07.10.2024 г.
 

760 милиона лева повече ще бъдат заделени за социалните плащания в бюджета за догодина, съобщиха от социалното министерство.

Все още не е ясно какъв ще е ръстът на пенсиите, но експертните оценки сочат, че той може да е между 8 и 9 на сто.

Снежанка Дашева се надява догодина увеличението на пенсиите да ѝ донесе поне 200 лева допълнително, за да може домакинството по-спокойно да посреща разходите си. Сега внимават за какво харчат.

„Ще мога да си купувам по-честичко месо, масълце, сиренце. Такива неща - за храна. Ние вече за дрехи и обувки не харчим толкова“, сподели тя.

Експертите отчитат, че увеличението на пенсиите догодина няма да бъде 11 на сто, както беше през тази. Осигурителният доход, който е единият от показателите за индексация на пенсиите, расте, но инфлацията, която също участва във формулата при изчисление на доходите на възрастните хора, се забавя, пресмята бившият социален министър Христина Христова.

Така и ръста на пенсиите ще е по-малък:

 

„Между 8 и 9 процента може да се каже като прогноза, но наистина като прогноза, защото още нямаме данните за трето и четвърто тримесечие на осигурителния доход“, допълни Христова.

„Покупателната способност на пенсионерите ще се запази каквато е била сега, особено ако се намерим в поредната поредица от служебни правителства“, смята икономистът Адриан Николов.

Догодина е заложен по-голям ръст на линията на бедност. Тя се увеличава със 112 лева до 638 лева. А това ще доведе до по-голяма финансова подкрепа за хората с увреждания, както и до по-високи социални помощи.

„Вече се изчисляват социалните помощи на основата на линията на бедност, следователно тя - като се увеличава с 21,3 %, и помощите, базирани на това, ще се увеличат с толкова“, обясни още бившият социален министър.

Заложени социални плащания в бюджета за догодина са 3,6 милиарда лева.

 

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK