След Габрово, и в други градове има скок на новозаразени с COVID-19. Ако темпът се запази, до два дни в тъмночервената зона ще преминат Перник и Видин. Близо са и Монтана, Сливен, Кюстендил и София-област.

В столицата от седмица ситуацията се влошава бързо и след още 7 дни вероятно и тя ще влезе в най-опасната COVID зона.

В Кърджали тенденцията е обратна. Областта се доближава до зелената зона, за разлика от всички други у нас.

Близо два пъти повече карантинирани учители и 4 пъти повече ученици у дома от 15 септември до днес. За това съобщи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Най-много деца под карантина има в София-област – над  2%.

В столичното 125-то СУ ''Боян Пенев'' карантинираните ученици са 58, а един учител е дал положителен тест за коронавирус.

При хубаво време тук часовете са изнесени. А учителите настояват за допълнителни ограничения. 

"Просто за известно време нека да носят маски и в класната стая", призовава Емилия Найденова – учител.

Според директора родителите трябва да поемат лична

"Имам огромен проблем с това, че моля прозорците да бъдат отворени, родители се сърдят", казва Венелина Николова, директор.

А от днес в тъмночервената област Габрово има по-строги мерки. В клас са учениците от началния етап и от класовете седми, осми и дванадесети. Детските градини и яслите засега ще работят. Масовите мероприятия са забранени.

По думите на математика Лъчезар Томов, предвид ниския процент ваксинирани, можем да очакваме вълната да бъде дълга и тежка.

"Навсякъде, където се влиза в обществено помещение трябва да се влиза със сертификат за ваксинация или отрицателен тест. Другото, което трябва да се направи е затварянето на училищата", смята математикът д-р Лъчезар Томов.

"Мерки в София на този етап не предвиждаме, въпреки че заболеваемостта на 14 - дневна база е достигнала средните за страната, в София имаме около два пъти повече имунизирани от средното за страната", обяснява  проф. Тодор Кантарджиев, консултант към Столична община. 

А министърът на образованието призова отново за спазване на мерките в училищата.