Въвеждат допълнителни противоепидемични мерки в област Габрово. От 4 до 17 октомври се забраняват масовите мероприятия, а учениците минават на ротационен принцип на обучение.

От 4 до 10 октомври на училище ще ходят 7., 8. и 12. клас, а класовете 5., 6., 9., 10. и 11. ще се обучават дистанционно. През втората седмица ще се разменят.

Ограниченията няма да променят само режима на учениците от началния етап.

"Имахме очакване за мерките, не ни притесняват, защото мисля, че всички начални учители предпочитат децата да бъдат в присъствена форма на обучение, така че нас този вариант ни устройва. Маските са малко притеснителни, защото децата малко по-трудно ще разбират какво говорим, но ще се нагаждаме според ситуацията", заяви Маргарита Лазарова, която е начален учител в СУ "Райчо Каролев".

"В нашето училище около 20% са ваксинираните учители, има и много преболедували. Мерките се приемат разнопосочно, някои са съгласни с това ежеседмично да бъдат тествани, каквато е една и препоръките, други – не, но повечето приемат, особено ако е безплатно за всички", добави директорът г-жа Дарина Арсова.

По данни на РУО-Габрово към момента между 1 и 2% от преподавателите в областта са карантинирани.

Проблемът с отсъствието на заболелите учители засега решава електронния регистър.

"Т. нар. Банка "кадри", където има доста преподаватели вписани и директорите могат да ползват този ресурс“, обясни Георги Маринов, началник на РУО - Габрово.

За две седмици се преустановяват и присъствените групови занятия в центрове и школи. Детските ясли и градини засега остават отворени.

Свижданията в лечебните заведения ще бъдат преустановени. Спират се и посещенията на фитнес и спортни зали, клубове, басейни и СПА-центрове.

Кината и театрите ще работят при 30% от капацитета си.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!