Увеличава се броят на българите, сключили застраховка, която покрива лечение на ковид-19 или дава обезщетения при смърт след вируса. Това отчитат водещите компании в бранша.

Спрямо миналата година с 30 процента повече българи са потърсили тази застраховка, а тези, които я включват при пътувания в чужбина, са се увеличили с над 100 процента.

Цената на застраховката за лечение на COVID-19 зависи от възрастта и здравословното състояние, обясняват от една от големите компании. Основният пакет е около 50 лева годишно. „Освен медицинските разноски при лечение и постъпване в болница, покрива и това, че когато човек е болен, губи част от заплатата си“, обяснява изпълнителният директор на застрахователна компания София Антонова.

Снимка: bTV

COVID рискът вече е и в застраховките живот: „Вече се изплащат обезщетения за най-лошото, когато е и смърт при COVID-19. При нас има доста големи корпоративни клиенти, държавни структури, например МВР“.

Клиенти са най-вече фирми и предприятия с групови полици.

Сред пътуващите често популярна е застраховката „отмяна на пътуване заради COVID-19“, отчитат от компаниите. Антонова уточнява: „Покрива не само лечение по време на пътуване, а и възстановяване на тези разходи, които са свързани с отмяната, ако човек е карантиниран или се наложи негов близък е постъпил в болница и той не може да пътува. При нас има 300 процента увеличение на приходите от тези застраховки“.