Получих благодарствено съобщение от Костадин Костадинов, че полицейските служители проявиха търпение на протеста, организиран от „Възраждане“, каза вътрешният министър Бойко Рашков по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на депутатски въпрос. 

„Създадохме необходимата организация, протестът да протече по реда, който законите на страната предвиждат. Да няма причиняване на телесни повреди на гражданите и полицейските служители“, обясни Рашков, цитиран от БГНЕС.

По думите му полицейските служители заслужават поклон, защото са издържали на провокациите, без да отвърнат със сила:

„Полицейските служители проявиха търпение и бяха без щитове и средства за лична защита, каквито им се полагат по закон. Така те дадоха знак, че не са срещу протестиращите. Мисля си, че това е много важна новост. Такова отношение не забелязахме преди година или две. Полицаите, работили в този ден, заслужават поклон за техния стоицизъм“. 

Според него полицаите са се справили успешно с много по-голяма от тях тълпа и веднага е била оказана медицинска помощ на пострадалите хора.

„Приблизителният брой на гражданите, които ние смятаме, че са били на протеста е между 4500 и 5000, а униформените бяха 1243“, даде отчет Рашков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!