Имаме съмнения, че някои фактори у нас стимулират процеса на нарастване на цените на тока. Въпросът е и чисто политически. Някой ни е заложил бомби преди известно време, за да дойде есента, да започнат цените да се колебаят и да се каже: „Вижте колко е лошо служебното правителство“. Това каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

По думите му до няколко дни ще изяснят проблематиката.

"Отчитаме, разбира се, че за голямо съжаление е тенденция на световния пазар, ние не сме изолиран остров. Струва ми се задължително да установим няма ли фактори у нас, които да стимулират подобни процеси. За да правим такива проверки, каквито досега не са правени или поне аз не си спомням да са правени, значи имаме определени съмнения и ние трябва да изчистим този въпрос. Както в КЕВР, така и на други места и вие ги знаете кои са тези места, тази проверка ще продължи, докато изясним нещата как са в действителност", каза още Рашков по темата за проверките на ДАНС и МВР в КЕВР.

Той не се ангажира със срока на проверката, защото въпросът е много важен и касае всеки български гражданин.

Междувременно от ГЕРБ изчисляват, че цената на тока на борсата е три пъти по-висока сравнение с миналия септември.

„Това е ограбване на българските граждани, бизнес, местни власти и общини. призовавам Рашков не да продължи с пиар акциите в борсата и в КЕВР, а да влезе в министерството на енергетиката и да пита за тяхното бездействие“, заяви Жеко Станков от ГЕРБ.

Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!" настоя министърът на енергетиката да освободи ръководствата на енергийните държавни дружества и борса, а членовете на КЕВР да си подадат оставката.

„Смятаме, че влизането на ДАНС и ГДБОП е закъсняло, без крути действия няма да има разрешение на проблема със спекулативното повишаване на цената на тока. Ако трябва и арести, за да се стигне докрай“, каза Манолова.

От КЕВР запазиха мълчание. Те на практика определят цените на тока за домакинствата и нямат пряко влияние върху това на какви стойности се търгува електроенергията на борсата. И от енергийното министерство и енергийната борса не коментираха.