Трябва ни главен секретар, който няма да допусне служби на МВР да са обслужващ персонал на прокуратурата, заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков при представянето на новия професионален ръководител на МВР.

„Спряхме се на Петър Тодоров, който в момента ръководи Областната дирекция на МВР в Пловдив. Той е служител с дългогодишен стаж и опит, има над тридесетгодишен стаж. Има необходимия образователен ценз и не е от калинките“, заяви Рашков.

Той допълни, че длъжността на главен секретар на МВР трябва да бъде заета от човек, който няма да гледа безучастно как протестиращи граждани биват пребивани от органите на реда. Рашков посочи конкретно случая с бити граждани при протестите миналото лято. Той добави още, че главният секретар на МВР не трябва да допуска и незаконно подслушване на граждани.

Новият главен секретар Петър Тодоров представи кои ще са приоритетите в работата му като главен секретар. На първо място по думите му е овладяването на горските пожари в страната и осигуряване на пожарната безопасност на населението.

Като втори приоритет той посочи ефективните мерки за ограничаване и противодействие на мигрантския натиск, като това ще стане чрез засилване граничния контрол и активни действия и във вътрешността на страната.

Борбата с битовата престъпност и повишаване на сигурността на гражданите също е приоритет.

В активния летен сезон като задача стои и засилването на контрола, свързан с пътната безопасност, посочи Петър Тодоров. Според него това ще стане чрез системно провеждане на полицейски операции, а днес стартира такава за превишена скорост.

Борбата с настъпващата поредна вълна на коронавируса също ще е сред приоритетите на новия главен секретар, като там действията ще бъдат съгласувани със здравното министерство, отбеляза той.