Продължава проверката за използваните специални разузнавателни средства спрямо политици и граждански активисти по време на предното правителство, като данните ще отидат в новия парламент, а прокуратурата има да отговаря на сериозни въпроси за основанията за своите действия. Това заяви пред журналисти вътрешният министър Бойко Рашков.

„Проверката ще приключи в срок, който никой не може да определи, сложността на проверката е голяма. Не проверяваме като някои други – на втория ден да кажем, че няма такива СРС, прилагани в нарушение на закона. Нито един представител на прокуратурата и на бюрото за контрол не каза на какво правно основание са използвани СРС срещу протестиращи граждани“, заяви той.

Рашков уточни, че основанието е чл. 95 от НК – престъпление против републиката: „По такъв начин ПРБ квалифицира действията на протестиращите граждани против правителството и Иван Гешев. Това е казала нашата прокуратура в постановление, с което разполагам. Да бъдат така отговорни към нацията и да покажат това постановление и да обяснят на българските граждани защо така са квалифицирали справедливите протести на българските граждани“.

Той коментира и проверката на полицията, по която бяха привикани ред бивши високопоставени магистрати. По думите му е имало опит за саботиране на призоваването на следвателка от НСлС.

„Тук става дума за изясняване на случай от миналото, който е останал неизяснен за мен по понятни причини. Не мога да си обясня защо е тази реакция на някои известни личности. Може би те искат времето да покрие с давност деяния, извършени лично от тях“, заяви Бойко Рашков.