Бившият шеф на парламента и настоящ кандидат-депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева е заплашвала с уволнение полицейски шеф заради акция срещу търговия с гласове в Кърджалийско. Това обяви пред журналисти вътрешният министър Бойко Рашков.

„Провеждат се полицейски операции в Кърджалийска област, те са основани на данни, че служители, включително ръководни такива в ДГС, дават или не дават дърва за огрев, като решението зависи от това дали този човек ще гласува за ГЕРБ, или няма да гласува. Когато предприехме активни процесуални действия да изясним един такъв случай, по телефона на директора на РДВР-Кърджали се обажда бившият председател на НС Цвета Караянчева със заплаха, че той няма да остане на поста си – защо предприемал действия срещу тези служители, които са активисти на ГЕРБ“, разказа Рашков, като уточни, че има телефонния номер, от който е направено обаждането.

Стана ясно, че става дума за акция в Момчилград, където шефът на ДГС е бил задържан.

Подобна схема е разбита и в Кирково, където в ареста е и бизнесмен, ангажиран с дърводобива.

Какво направи МВР на предния вот и защо?

Министърът се възмути от протестите, които се проведоха на няколко места в страната след акции срещу купуването на гласове.

„Трябва да забележим, че са представители на една политическа партия, която се е почувствала засегната от факта, че МВР е предприело процесуално-следствени действия срещу техни активисти, за които има данни, че са участвали в извършване на престъпление. Означава ли, че тези политически партии не желаят в България МВР да се бори с престъпността или искат МВР да не се бори с престъпността, особено когато се касае за нейни представители – членове, ръководители и подобни. Да правим така, както са правили те около 10 г. – когато органите на МВР са бездействали спрямо този тип престъпност“, заяви Бойко Рашков.

Той подчерта, че значително по-големия брой досъдебни производства в момента може да има политическо обяснение: „И двамата последни вътрешни министри – Терзийски и Маринов, отново са кандидати за народни представители от листите на ПП ГЕРБ, те никога няма да разпоредят да се насочат службите на МВР за разкриване на престъпления против политическите права на гражданите, ако тези престъпления са свързани с ГЕРБ“.

По думите му е имало „шепа дела“ и те са били срещу лица, свързани с „един от основните противници на ГЕРБ – Васил Божков“.

Рашков отбеляза, че и прокуратурата не е била достатъчно активна преди изборите на 4 април, но сега има "съвсем нормално взаимодействие" с държавното обвинение. Така вече част от арестуваните са с постоянни мерки за неотклонение.

Бедността е политически инструмент

По думите на Рашков търговците си служат с различни подходи: "Стана ясно, че на тези български граждани са давали хляб, дърва, брашно, леща и други подобни и пари в размер на 30-40-50 и малко повече лева. Какво можем да кажем в тази връзка - кой може да се задоволи с това срещу хляб да продаде своя глас на една партия? Това може да направи един беден човек (...) Трябва да си поставим като български граждани въпроса за бедността в тези страна. Очевидно е, че се използва за политически цели".

"Някой, възползвайки се от подобни способи, се явява пред камерите и със задоволство и със самочувствие на победител казва: "Пак ги бих!". Ето как се бие противникът - този, който разполага с по-голям финансов ресурс, ще бие другия", заяви Бойко Рашков.

Той отговори и на критиките, че служебното правителство излиза от рамките на мандата си. Във връзка с доклада на АДФИ за близо 560 млн. лв., които не са влезли в бюджета по линия на хазарта, Рашков заяви: "Онова правителство, при което са нанесени такива огромни щети на фиска, е работело с действащ парламент и с един много виден ръководител на това правителство".