Остава тежко състоянието на двете жени, които вчера бяха затиснати в автомобила си, след като камион блъсна и срути част от бетонно предпазно съоръжение на пътя Девня – Суворово.

Разследването на инцидента продължава.

3,8 м – толкова е трябвало да бъде височината на камиона с натоварения на него багер, твърди фирмата собственик. Остава загадка как се стига до сблъсъка в бетонното съоръжение, високо 5 метра. Техниката на фирмата и преди е минавала оттук.

"Стрелата, която е сгъваемия елемент и може да бъде поставена във всяко положение, явно тя е причината за този удар. Дали е нехайство на водачите и на багериста, които са пътували, багеристът е придружавал камиона, или по някакъв необясним до този момент начин се е повдигнала стрелата и е закачила повърхността, тук не мога да бъда категоричен", каза Росен Колелиев, управител.

В сутрешния блок на bTV инж. Владимир Жиянски изрази мнение, че панели от съоръжението са паднали след удара с камиона. Бетонната конструкцията е сглобяема, а не монолитна.

„Не се поддържа. Виждате, че няма никаква връзка между панелите, хоризонтална връзка между тези панели", каза инж. Жиянски.

"Самото съоръжение трябва да бъде обозначено със жълто-червени ивици и трябва да има знак, който показва задължително височината. От резултатите, които се виждат, тези две неща ги няма", заяви Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

От содовия завод, чиято собственост е защитното съоръжение, отговарят, че два пъти годишно оглеждат цялата въжена линия и предпазните конструкции по трасето.


"Имаме екип, който е специализиран в тази дейност. Всичко това се документира, има специално досие, книга, където се водят всички записи от огледите и ремонтите", заяви Пламен Борисов, производствен директор на завода

Прокуратурата към този момент е образува досъдебно производство.