Само 10 са COVID болните в бургаския затвор. Това е показала проверката на правосъдното министерство, след като пред bTV лишени от свобода сигнализираха за бум на коронавирус зад решетките.

Установено е, че на 9 от заразените затворници карантината ще бъде свалена след два дни, а само един е настанен в болница. Контактните лица са изолирани в самостоятелни помещения и са под медицинско наблюдение за 10 дни.

Състоянието на тези, които боледуват в затвора се проследява от фелдшер. До момента не е постъпвала заявка за лечение на лишени от свобода с COVID-19 от външни медицински специалисти, а ръководството на затвора не е отказвало достъп на външни лекари до заболелите лица, казват от Министерството на правосъдието.

През 2021 г. в затвора с коронавирусна инфекция са диагностицирани 28 лишени от свобода. Към днешна дата излекуваните лишени от свобода в Бургас са 18, установява проверката.

Проверката показва, че ръководството на затвора е организирало и контролирало провеждането на всички дейности по прилагането на профилактични и противоепидемични мерки, с цел ограничаване на разпространението на COVID-19 и осигуряване на адекватно лечение на заболелите лишени от свобода.