Да дадеш началото на вековна гора от изоставена земеделска земя – това за някои може и да е странна мечта, но именно към това се стреми Рая Убенова. Младата жена откри стотици съмишленици в делото си, които преди дни ѝ помогнаха за това да превърне бляна в реалност.

Гора… защо?

Според статистиките живеем в десетилетието, в което човечеството трябва да намалява въглеродните си емисии с по 7,6% на година, за да ограничим затоплянето в рамките на 1,5 градуса. Всяко отклонение от тези нива според учените носи риск коренно да промени климатичните условия, в които живеем.

Точно поради тази причина Рая иска да направи нещо полезно и да даде пример на останалите: „Залесяването е най-простата, най-лесната и най-приятна технология за секвестиране на СО2 (т.е. за отделяне въглеродния диоксид от атмосферата и последващото му складиране – б.р.) и затова се ориентирах към нея“.

Снимка: Личен архив

През април тази година тя закупува два терена в пазарджишката община Лесичово – единият 14,5 дка, а другият 5 дка. За залесяването на по-малкия тя наема професионалисти, а самата тя и доброволците се заемат с по-големия.

Снимка: Личен архив

В деня на събитието идват 300 души от всички краища на страната и успяват да приключат за едва няколко часа, като това за Рая е невероятно: „Бяхме приключили около 16:00 — нещо, което не ми се вярваше, че е възможно, когато започнахме сутринта около 11:00! Много хора бяха дошли с дечицата си, имаше дори и малки бебенца. Атмосферата беше наистина вълшебна“.

Голяма помощ за големи каузи

Рая среща голяма подкрепа от създателя на доброволческата организация „Гората.бг“ Никола Рахнев. От 10 години насам той и хилядите други активисти се занимават с масови засаждания и озеленявания, както и подаряване на дръвчета на всички желаещи в десетки градове: „Искаме да променим разбирането на всеки човек, да отворим сърцето му за добро, за природата, като го въвлечем да обича това, за което се грижи и полага усилия.“

Снимка: Личен архив

Следващата им цел е да се засадят 3 милиона дървета до 2025 г., като за сега са засадили 1,5 милиона: „Засаждаме бъдеще и мечти за един по-добър свят, който градим заедно.“

Снимка: Личен архив

Двамата с Рая започват планирането и координирането на целия процес, както и набавянето на дръвчета, инструменти, доброволци и куриери. Д-р Наско Илиев от Лесотехническия Университет изготвя технологичния план, който е основополагащ за създаването на една нова гора.  Резултатът – нови над 10 000 плодни дръвчета край Лесичово.

„Разходете се в една гора или седнете на слънце близо до зеленина, вгледайте се в себе си, как се чувствате? Сега направете същото, когато сте в задръстване, между панелни блокове, на нагорещен бетон. Всеки от нас има връзка с природата, която е била наш дом за стотици хиляди години, връзка, която сме загубили едва преди стотина. Опитайте да не дишате за 2 минути и ще разберете колко е важно всяко дърво. Природата може без хората, но ние не можем без нея.“, призовава Никола.

Грижа за бъдещето

Желанието на Рая е тази гора да остане непокътната в продължение на векове, да не се сече и в един момент да се остави на естествените процеси, като ще продължава да полага грижи за нея: „През 2022 г. и 2023 г. ще организирам две до три отглеждания на година, което значи че ще разчистим плевелите, ще окопаем около дръвчетата. Също така ще следя валежите и ако годините се окажат сушави, ще организирам поливания“.

Снимка: Личен архив

Днес на закупената някогашна пуста земя могат да се видят красиви млади дръвчета, които ще са доказателството за сплотеността около истинските каузи.