Изследване с инфрачервена камера може да покаже къде в апартамента си губим топлина.

Сигурно сте забелязали, че дори парното да работи, в жилището ви може да е студено. В дома на Живка Котева парното е на три и би трябвало в стаите да е 20 градуса, но не е.

„От южната страна апартаментът е необитаем и по този начин част от топлината в стаята, която е близо до апартамента се губи”, казва тя.

Топлина се губи и на неподозирани за нас места. Те ясно се виждат при изследване с теромграфска камера. Специалистът Николай Кръстев обяснява, че най-студените места са ъглите, където се събират външните стени.

Инфрачервената камера показва и друг дефект - в тръбите за парно.

„Най-много топлина се губи от стария вариант на строителство без каквато и да било изолация нито вътрешна, нито външна. В България строителството по стандарт явно е било такова - тухли, цимент, отгоре замазка и някаква боя”, коментира Кръстев.

При инфрачервена снимка на фасадата на панелен блок се виждат топлинните следи на работещите радиатори. Но тъй като сградата няма изолация, радиаторите на практика топлят атмосферата. Живка Котева веднага взима мерки - нова дограма, щори и изолация.

„Изолирахме целия апартамент, което е много важно – не просто само една стая да изолираме, само една стена да изолираме, целият апартамент, при което температурата вътре в апартамента се запазва относително постоянна и равномерна”, казва тя.

Загубите на топлина са невидими с просто око, но са постоянни през цялото денонощие, което води до натрупването на големи сметки за парно, което всъщност не топли.