Многобройни случаи на корупция на държавни служители през изминалата година - това е едно от заключенията в годишния доклад на американския Държавен департамент в частта му за България.

Президентът заяви, че Вашингтон отбелязва отдавна познати на българите проблеми. Румен Радев коментира и темата за състоянието на финансите на държавата. Той отправи и апел към партиите, които сега атакуват 49-ото Народно събрание, да се постараят в следващия парламент да направят така, че правосъдната реформа да върви към по-добро. И не пропусна да повтори разбирането си за изпращането на оръжие за Украйна.

„Докато управлява служебното правителство България няма да предоставя на Украйна изтребители, танкове и зенитни комплекси. Това няма да стане и при редно правителство - партиите да заявят отсега тяхната позиция“, каза Радев.

Той нарече „абсолютни спекулации“ последните новини около финансите на държавата и обвини политиците в предизборен популизъм.

„Финансите на държавата са стабилни. Аз нямам намерение да коментирам констатациите от предизборната кампания, но държа да заявя, че финансовото министерство държи стабилни държавните финанси. Трябва да го поздравя, че осигури рекордна събираемост на данъците, че гарантира ежегодно нарастване на пенсии и заплати“, каза още Радев.

Той отрече и твърдението, че ще има орязване на пенсии и заплати, че ще има промяна на курса  на лева спрямо еврото и че ще има нови заеми от Международния валутен фонд.

„Напротив – финансите са стабилни, но това е едно предупреждение, което служебното правителство отправяше и от трибуната на предишното НС. Това е предупреждение, че ако се продължава с популистката политика, наложена от няколко парламента досега, ние можем да стигнем и до тези негативни сценарии. В момента сме далече от тях. Но зависи от народните представители това да не се случи“, каза още Радев.

Президентът заяви още, че очаква такъв държавен бюджет, който да има основен ангажимент към покупателната способност на гражданите. Той подчерта, че очаква икономиката да се развива, без да се влиза в дългова спирала.