„За мен е чест да удостоя със заслужени отличия наши изявени сънародници, посветили себе си на България и допринесли със своите професионални успехи за нейното развитие и просперитет“.

Това каза президентът Румен Радев, който връчи държавни отличия на изтъкнати българи за значимите им заслуги в областта на медицината, информационните технологии и отбраната.

С орден „Св. св. Кирил и Методий“ oгърлие беше удостоен акад. Васил Сгурев за неговите заслуги за развитието на електрониката, роботиката и информационните технологии.

Проф. д-р Камен Плочев беше отличен с орден „Мадарски конник“ първа степен за постиженията му в областта на медицината, развитието и укрепването на двустранните отношения в областта на здравеопазването и научните изследвания в медицината между България и редица европейски държави.

Президентът връчи Почетния знак на държавния глава на полковник Славчо Велков за неговия принос към отбраната и сигурността на България, активната му общественополезна и военно-патриотична дейност.

От името на наградените акад. Васил Сгурев благодари за оказаната им чест да получат едни от най-високите отличия в България. Той призова управляващите да не се разпиляват, а да се концентрират и да работят за просперитета на България.