За България е изключително важно ядрената енергия да бъде призната като един от инструментите за постигане на целите на зелената сделка. Това, което се предвижда е тя да бъде призната, но само за временен период. Това не е в интерес на инвеститорите.

Това заяви президентът Румен Радев преди срещата на Европейския съвет.

„Ядрената енергия иска дългосрочно планиране и инвестиране и това ще бъде борбата в съвета. Франция води тази борба активно с подкрепа на редица държави, сред които и България", добави той.

Зелените сертификати, мигрантската криза по външните граници, напрежението между Русия и Украйна са акцентите в срещата на европейските лидери днес в Брюксел.

Непосредствено преди този Европейски съвет Италия наложи задължителни PCR тестове дори за напълно ваксинирани, без да предупреди Брюксел предварително, каквото е правилото. Другият спорен въпрос по COVID темата са сертификатите. ЕК беше предложила те да са валидни от януари само при наличие на трета доза. Възможно е днес да се приеме предложението, но да се отложи за февруари или март.

Скокът в цените на енергийните ресурси и напрежението с Русия ще са другите горещи теми днес. Някои евролидери смятат, че не трябва да се прекалява с острия тон към Русия, тъй като все още няма ново нарушаване на териториалната цялост на Украйна. Други обаче са убедени, че Европа трябва да е недвусмислена в предупрежденията си в случай на руска агресия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!