България е сред предпочитаните дестинации на китайски граждани за туризъм и за бизнес. Това стана ясно по време на посещението на президента Румен Радев в най-голямата туристическа онлайн платформа в Шанхай.

От началото на десетилетието все повече китайски туристи проявяват интерес към страната ни. Едва 6000 през 2010 г., а миналата - броят им е скочил повече от 4 пъти.

За периода януари-април 2019 г. се отчита ръст спрямо същия за 2018 г. на китайски граждани, посетили България с цел туризъм - с 19 %. С цел бизнес увеличението е от 25%. 

Снимка: btvnovinite.bg

Президентът Радев поиска да се сключи всеобхватно споразумение с Китай, включващо транспорта и всички сектори свързани с туризма. 

"Благодаря, че ни се предостави възможност да подадем най-добрата информация като презентация за България и тя е готова да я включи в своята онлайн платформа и да стане достояние на стотици милиони китайски туристи, но ние, разбира се, трябва да сме много по-активни да предоставим информация за наши пакетни услуги така, че да вдигнем броя на китайските туристи", каза президентът Радев.

През последните пет години броят на китайските туристи в Централна и Източна Европа се е увеличил със 130%. Засилен е и интересът към България.

"България е красива и мистериозна страна, с богата история и прекрасна природа. С президентската визита в Китай се засилват двустранните отношения, което прави България атрактивна дестинация", каза Бо Сън, който е вицепрезидент на най-голямата туристическа платформа в Китай.

Пред българската делегация беше демонстриран информационен център, който следи в реално време локацията на туристите и им предлага най-добрите услуги и помощ при проблемни ситуации.

Преди това българският  президент посети Шанхайския университет, където изнесе лекция, посветена на  отношенията между Китай и Европа и стратегическото партньорство с България.