Готов съм да работя с правителството, за да наваксаме пропуснатото историческо време. Така държавния глава Румен Радев коментира постигнатите договорености по време на срещата си с китайския президент Си Дзинпин.

Снимка: Президентство на Република България

Той обяви, че е установил лични отношения още по време на пленарните разговори между двете делегации. Китайския президент, по настояване на българския си колега, е решил въпроса с достъпа на българско мляко и млечни продукти до китайския пазар. 

„Вчера постигнахме важен успех и отворихме нов етап в нашите отношения. Установихме тези отношения на ниво стратегическо партньорство, но и със самия президент Си Дзинпин установихме лични отношения”, каза Радев.

Снимка: Президентство на Република България

Радев добави, че е оптимист за първите две цели, които си постави при заминаването си в Пекин – за директна авиолиния и китайска банка у нас. По отношение на третата – център за научна и развойна дейност ще трябва да се работи с МОН.  

Президентът уточни, че е имал кратко време за подготовка на държавното посещение в Китай, защото поканата към него от китайския му колега е била отправена на икономическия форум в Санкт Петербург преди месец, където двамата участваха в съвместна дискусия с държавния глава на руската федерация Владимир Путин. 

Снимка: Президентство на Република България

Си Дзинпин оценил инициативата на българския си колега да има Глобален център за партньорство у нас по инициативата 17+1, която е основана на икономическата и търговска свързаност между държавите от Централна, Източна Европа и Китай. 

 На въпроса на bTV дали Декларацията за стратегическо партньорство с Китай, договорена вчера, съответства с политиката на Европейския съюз към Китай – Радев коментира, че е защитил българския интерес и е действал съобразно споразумението Китай – ЕС за всеобхватно икономическо партньорство.

Снимка: Президентство на Република България

„Държавите в ЕС, които имат стратегическо партньорство с Китай са Германия, Франция, Италия, Великобритания, Португалия, Австрия, Полша, Чехия и Унгария. Това са страни, към които текат многомилиардни китайски инвестиции, особено първите 6 от тях формират европейската политика” , аргументира се президентът. 

Той се ангажира да предостави всички резултати и насоките, които са предложили на Китай след визитата и уточни, че всички предложения са били координирани с външно министерство.

Снимка: Президентство на Република България

Президентът Радев пристигна в Шанхай, където се срещна с кмета на града. Утре той ще изнесе лекция в Шанхайския университет.