„Днес глобалната общност се сблъсква с множество сложни предизвикателства: конфликти, климатични промени, растящи неравенства и в последно време – глобална пандемия. Повече от всякога светът се нуждае от колективна мъдрост и визионерско лидерство“.

Това заявява президентът Румен Радев в свое видеоприветствие от името на българския народ към генералния секретар Антонио Гутериш по случай 65-ата годишнина от присъединяването на България към ООН.

„На 14 декември 1955 г. Общото събрание на ООН прие знакова резолюция, която даде възможност на България и петнадесет други държави да заемат полагащото им се място във възродената общност на нациите“, заявява държавният глава.

По думите му това е специална годишнина както за България, така и за ООН.

В своето обръщение Радев определя присъединяването на България към ООН като закономерно, но нелесно решение.

„В разгара на Студената война силни геополитически съображения стояха на пътя на най-голямото към онзи момент разширяване на набиращата сила глобална организация. Това разширяване нямаше да се случи без упоритостта на Общото събрание на ООН и визионерството на държавници като Нобеловия лауреат за мир Лестър Пиърсън, който отправи смелия призив за допускане на нови държави членки в Обединените нации на основата на универсалността“, посочва още българският президент.