Председателят на ЦИК Камелия Нейкова връчи удостоверенията на избраните за президент Румен Радев и вицепрезидент Илияна Йотова.

"Изборите са фундамента на демокрацията, от тяхното произвеждане зависи легитимността на институциите", отбеляза Румен Радев. 

Имаше редица предизвикателства при провеждането на изборите, каза президентът и като пример посочи машинното гласуване и епидемията от коронавирус. "Трябваше да се неутрализират и редица провокации", посочи още той. 

Ще продължим да отстояваме националните интереси и да допринасям за сътрудничеството между институциите, увери Румен Радев за втория си мандат като президент. 

„Ще бъда по същия начин критичен там, където има отклонения", заяви държавният глава.  

Той обяви, че приоритетите му през новия мандат ще продължат да бъдат укрепване на държавността, повече справедливост и законност, отстояване на държавността и националните интереси.

КСНС по темата за Северна Македония ще бъде свикан в първата половина на януари, съобщи държавният глава.

„Важно е да има становище на този най-висш политически орган, в което и политическите партии да имат ясна консолидация какво трябва да се направи така, че да ускорим процеса за интеграция на Република Северна Македония. Това обаче трябва да се случи при зачитане и спазване на българския национален интерес“, отбеляза Румен Радев.

Относно наложения мораториум за цените на електроенергията, той коментира, че са огромен проблем не само за България, а и за целия ЕС. „Нуждаем се от задълбочен анализ какво става с нашата енергийна система“, отбеляза президентът. Според него трябва да се даде отговор на въпроса  „Има ли спекула на европейските енергийни борси?“.

Той отбеляза, че не трябва да се допуска след края на мораториума той да създаде други големи проблеми, които в момента дори не могат да се предвидят. 

На въпрос, свързан с реформите в съдебната система, той отговори, че тези промени трябва да бъдат извършени с отстояването на обществения интерес и създаването на такива условия, че корупцията и беззаконието да бъдат наказвани, независимо кой е на власт. Нуждаем се и от конституционни, и от законови промени, смята държавният глава.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!