„Мисията на Роженския събор е да ни напомня, че така както нашите каба гайди могат заедно да разлюлеят една непоклатима планина, така всички ние с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където заслужава да бъде”.

Това каза президентът Румен Радев на откриването на Събора на народното творчество и животновъдството "Рожен 2019". Той бе придружен от съпругата си Десислава Радева.

Държавният глава откри събора със звън на родопски чанове на централната сцена заедно с ансамбъл „Родопа”. Заедно с Десислава Радева гледаха как майстор приготвя домашно сирене.

Снимка: Ладислав Цветков

"Роженският събор е съвременен израз на красива и живописна страница от родопската приказка, от дълговечната българска история. Някога на тези поляни са си давали среща разделените родопски родове от двете страни на границата. Днес се стичаме хиляди от всички краища на отечеството, от целия свят, за да почерпим сила от корена”, каза в словото си президентът Радев.

Според него родопчани пазят свято традициите и доказват, че свободата е състояние на духа. Радев сравни всяко обезлюдено родопско село с угасване на светилник.