С дефиле на гайдари и родопска музика започна националният събор на Рожен.

Над 200 гайди и родопски чанове огласиха планината и дадоха знак, че Роженските поляни три дни ще бъде сцена на българската музика и фолклор, бит и традиции, много емоции и добро настроение. 

Снимка: Ладислав Цветков

От централната сцена на Рожен прозвучаха изпълненията на знаменитата Валя Балканска и нейната достойна наследничка Мария Бечева от Чепеларе, Петър Янев и много талантливи гайдари. 

Хиляди се стекоха на Роженските поляни, за да се потопят в магията на Родопа планина. Над 3500 участници ще се изявят на сцените на "Рожен 2019".

Съборът бе открит от президентът Румен Радев. "България би осиротяла без магията на родопската песен и без животворния звук на гайдите", заяви Румен Радев. 

Според президента Радев, Роженският събор е празник на нашата българска родова памет и жив извор на българското единство. Днес над волните родопски поляни цари автентичният и непокорен български дух, посочи държавният глава. Според него родопчани пазят свято традициите и доказват, че свободата е състояние на духа. 

Снимка: Ладислав Цветков

С различни прояви съборът ще представи народната ни музика, обичаи, обредност, фолклор, танци и носии. Много хора предпочетоха обществения транспорт, за да се качат до поляните.

Заради Събора е въведена специална организация на движението.

Снимка: btvnovinite.bg

По обяд на Роженските поляни започва голямото роженско хоро, а акцент в програмата тази вечер е гала спектакълът „Рожен е България”.

В зоната на събора са разположени 100 контейнера за смет, както и близо 200 тоалетни и мобилни мивки. Направени са допълнителни паркоместа. Много хора обаче избраха организирания за събора обществен транспорт.